Another Life – dokumenttielokuva (2015) ja keskustelu

  • Missä? Tabula Rasa, 2. kerros, Kulttuuritehdas Vernissa, Tikkurilantie 36, Vantaa
  • Milloin? 3.11. klo 14:00–16:00
  • Kieli: suomi ja englanti, venäjänkielinen tekstitys
  •  Vapaa pääsy

Mitä tiedämme vieressä kulkevan ihmisen elämästä tai naapurin elämästä? Maahanmuuton kliseitä ja stereotypioita murtava dokumentti Another Life perustuu Suomessa eri syistä asuvien, eri maista muuttaneiden eritaustaisten ihmisten monologeihin. Elokuvaa varten haastateltiin Japanista, Iranista, Kolumbiasta, Portugalista, Nigeriasta, Etiopiasta ja Venäjältä muuttaneita.

Another life on elokuva kaikille, joita kiinnostaa ihmisyys ja oma paikka maailmassa. Se ei nosta esiin polttavia yhteiskunnallisia aiheita, vaan etsii vastauksia meitä kaikkia koskettaviin kysymyksiin: missä on minun paikkani, olenko siellä, missä haluan olla, ja mitä koti merkitsee minulle.

Esityksen jälkeen keskustelu dokumentin päähenkilöiden kanssa.

Oleg Nikolaenko, multimedia- teatteriohjaaja, VR-kehittäjä, Teatteritaiteen maisteri. Valmistunut Pietarin valtiollisesta Teatteritaiteen akatemiasta. Oleg Nikolaenko on ohjannut teatteriesityksiä Venäjällä, Ranskassa, Kreikassa, Sveitsissä ja Suomessa. Miljoonia katsojia kiinnostavan Alye parusa (Punaiset purjeet) -show’n perustajia ja työntekijöitä. Teatteri ja virtuaalitodellisuus -hankkeen sekä InterLab ry:n taiteellinen johtaja.

Elli Niaria, näyttelijä, Teatteritaiteen maisteri. Valmistunut Petroskoin Konservatoriosta vuonna 2002. Työskenteli Petroskoin kansallisessa teatterissa vuodesta 1997 aina vuoteen 2013, jonka jälkeen siirtyi freelanceriksi. Elli on näytellyt useissa teattereissa sekä elokuva- ja tv-sarjoissa. InterLab ry:n puheenjohtaja.

Eduard Petrov, dokumenttikuvaaja. Mukana kulttuuri- ja yhteiskunnallisissa hankkeissa Suomessa, Venäjällä, Liettuassa, Tanskassa ja Norjassa. Espoolainen vuodesta 2014. Harrastaa intohimoisesti valokuvausta. Työstää hanketta, jonka aiheena on kaupunkiympäristö ja katukuvaus.

Erilaisuuden kohtaaminen rikastuttaa. Mitä enemmän kulttuurit kohtaavat, sitä enemmän meillä on materiaalia keskusteluun ja yhteisymmärrykseen. Molemminpuolinen halu ymmärtää toista on tärkeintä. Jokaisella on tarve tulla kuulluksi ja ymmärretyksi, ja ymmärrys voi syntyä myös ilman yhteistä kieltä, tai vajavaisella kielitaidolla. Toisaalta uuden kielen oppiminen on tärkeä ja iso ponnistus. Kun selviää vieraalla kielellä erilaisista arjen tilanteista, tulee vahva ja pärjäävä olo.

Luottamuksen rakentuminen vaatii molemmilta halua avautua ja rohkeutta olla aito ja rehellinen. Luottamus voi syntyä siitä, kun tutkitaan yhdessä kysymyksiä ja etsitään niihin vastauksia.