Babble ON/OFF audioinstallaatio

  • Aika: 2.11.–11.11. 00:00–24:00
  • Paikka: Vernissan sisäänkäynti, Tikkurilantie 36, Vantaa

Babble ON/OFF on veistos ja audioinstallaatio, jossa yhdistyy kieli, naapuruus ja yhteisötaide. Luomme Mark Rosenfelderin Language Construction Kit -ohjeiden avulla synteettisen vantaan kielen, joka muodostuu alkuperäisten, muuttaneiden, marginalisoituneiden ja kielivähemmistöihin kuuluvien vantaalaisten antamista kielinäytteistä. Kieli kehitetään ennen festivaalia järjestettävissä työpajoissa*. Uusi, kaikkien ymmärtämä vantaan kieli tarjoaa ainutlaatuisen näkymän kaupunkiin, yli olemassa olevien kielihierarkioiden.

Vernissan aulaan rakennetaan yhdessä asukkaiden kanssa Baabelin torni. Torni rakennetaan käytetyistä kuormalavoista, ja sen sisällä on liiketunnistimella varustettu äänentoistolaite. Esimerkkejä vantaan kielestä voi kuunnella koskettamalla tornia nuijalla eri kohtiin. Torni on esillä festivaalin ajan Vernissan sisäänkäynnin lähellä.

Steve Maher – yhteisötaiteilija, tutkija. Kierran Meagher Legacy Award, Limerickin kulttuurikaupunki (2014), edustanut Suomea ja Irlantia kansainvälisissä taidetapahtumissa, kuten The Moscow Biennale for Young Art (2016), M-cult, Helsinki (2016), STRP Biennale, Eindhoven, Hollanti (2017) ja Abandon Normal Devices, Iso-Britannia (2017). Yhteisö- ja mediataidehankkeeniHeavy Metal Detector on kiertänyt eri puolilla Eurooppaa. Lähetysteknologiaan perustuva yhteiskunnallinen hankkeeni Calling Athlone (2016) esiteltiin kansainvälisessä Project Anywhere -tapahtumassa New Yorkissa. Taike on tukenut keinotekoisten kielten tutkimushankettani vuonna 2017, ja suunnittelen väitöskirjaa aiheeseen liittyen. www.stevemaher.net

Vantaalla elää rinnakkain monia kulttuureja ja kieliä. Valtakielen puhujatkin törmäävät päivittäin kielihierarkioihin ja joutuvat neuvottelemaan niistä. Aikojen saatossa isommat ja vahvemmat kielet ovat syöneet pieniä kieliä. Kieli ja kulttuuri kulkevat käsi kädessä, ja ilman toisiaan ne ovat vaarassa kadota. Siksi niitä pitää tukea ja suojella. Mutta voiko diversiteettiä  pitää yllä myös luomalla yhdessä tilalle uutta, jossa on jotain kaikille omaa, tärkeää ja tuttua?

Yhteisyytemme löytyy erilaisuudesta ja kulttuurien vaihtelusta. Koska olemme kaikki erilaisia, erilaisten ihmisten mahdollisuus osallisuuteen koskettaa jokaista.

*) P.S. Onko Vantaa kotisi? Puhutko useampia kieliä ja onko sinulla sanottavaa? Tervetuloa kolmeen luovaan työpajaan, joiden aikana luomme Vantaalle oman kielen. Työpajoihin ovat tervetulleita eri ikäiset ja eri taustaiset vantaalaiset. Työtä ohjaa yhteisötaiteilija, tutkija Steve Maher. Pystythän osallistumaan kaikkiin kolmeen työpajaan, sillä kielen luominen vaatii muutaman vaiheen. Työpajan aikana tarjoamme kahvia, teetä ja pientä purtavaa.

Aikataulu:
• Perjantai 26.10. klo 16–20
• Lauantai 27.10. klo 12–16
• Sunnuntai 28.10. klo 12–14

Ilmoittautuminen: Natalia Kochelenko, natalia.kochelenko@vantaa.fi
Paikka: Taidetalo Pessi, Kielotie 14, 01300 Vantaa