Maturing in the Neighbourhood: runo- ja multimediaperformanssi

  • Missä? Vernissasali, Kulttuuritehdas Vernissa, Tikkurilantie 36, Vantaa
  • Milloin? 2.11. klo 20:00–21:00
  • Kieli: suomi, venäjä
  • Ikäsuositus: 16+
  • Vapaa pääsy

Performanssi ja videoteos, jossa suomen- ja venäjänkieliset runoilijat lukevat tekstejään kaupunkiympäristössä kasvamisesta.

Mitä on naapuruus? Miten kasvamme yhdessä? Naapuruus tarjoaa samanlaisia konteksteja mutta erilaisia kohtaloita. Samanaikainen aikuistuminen, erilaiset yksityiskohdat, samantyyliset kaupungit, erilaiset maat, samanlaiset ongelmat ja aiheet, eri kielet. Sama lähtökohta, erilaiset tiet, kuten kaikilla naapureilla: ihmisillä, kaupungeilla ja mailla.

Suomen- ja venäjänkieliset runoilijat Roma Gonza ja Kasper Salonen kirjoittavat samoista teemoista: lapsuus, ensirakkaus, suhde vanhempiin, musiikki, kirjat, seksi, kapina, kaupunki ja kansalaisuus. Esityksen taustalla on valokuva- ja videoinstallaatio, joka koostuu venäläisten ja suomalaisten kaupunkien näkymistä, katutaiteesta ja runoilijoiden omista kuvista. Mikä on Suomesta, mikä Venäjältä? Yhtäläisyyksien ja tuttuuden etsintä on osa performanssia. Yleisöstäkin tulee naapureita – he kokevat elämää ja kasvavat yhdessä runoilijoiden kanssa.

Danil Lopatkin, kuraattori, FortyTwoFoundation -projektin jäsen, Venäjän suurimman nykyrunousfestivaali Majakin päätuottaja. Danilin tapaat CulturaFestillä 2.11.

Roma Gonza, runoilija, lauluntekijä, punkkari ja Volnost’-runoilijayhteisön perustaja. Roman voi nähdä esiintymässä niin pienissä kuin isoissakin kaupungeissa Venäjällä, sekä Berliinin tai Riian hiljaisissa, hämärissä baareissa tai teattereiden auloissa.

Kasper Salonen, kaksikielinen esiintyvä runoilija, kääntäjä, toimittaja ja tapahtumatuottaja Helsingistä. Kirjoittaa ja esiintyy suomeksi ja englanniksi. Kasperin tapaat Helsinki Poetry Connectionin open mic- ja Poetry Jam -tapahtumissa, joiden järjestäjiin hän kuuluu.

ETOETO muuttaa runoutta musiikiksi ja päinvastoin. Hän tekee lyhyitä, intensiivisiä old school -tyylisiä konemusiikkiraitoja, glitch-efektejä ja teräviä vokaalisovituksia. Hänet voi tavata missä tahansa – Gamma-happoraveissa tai monikulttuurisella Gogol Festillä, runo- ja musiikkitapahtumassa tai autovarikolla underground-konsertissa Venäjällä, Ukrainassa, Valko-Venäjällä tai Latviassa.

Sergei Scherbakov, valokuvaaja, dokumentoija ja videontekijä. Kuvaa dokumentteja ja reportaaseja. Sergein tapa katsoa maailmaa näkyy hänen jokaisessa kuvassaan.

Svetlana Mikhailova-Ostonenvalokuvaaja. Erikoisala on tapahtumakuvaus ja naisten muotokuvat. Rakastaa taidekuvausta ja lempitaidesuuntaus on fauvismi.

Danil Lopatkin: Kieli on tärkeä kommunikointikeino, runoilijalle ehkä tärkein. Mutta on muitakin keinoja. Myös kollektiivinen muisti, samanlainen elämänkokemus, voivat olla yhteinen kieli ja auttaa ylittämään kieli- ja kulttuurirajat. Runoperformanssissa pyrimme löytämään yhteisiä pohjavirtauksia erilaisten kieli- ja kulttuurikontekstien sekä maantieteellisten erojen alta. Parhaimmillaan taide ylittää maiden ja kielten rajat, kerää erilaiset ihmiset yhteen luomaan jotain uutta ja hyvää. Toivomme, että voimme innostaa tekemään yhdessä, olemaan pelkäämättä eroja, etäisyyksiä ja ymmärretyksi tulemista.